Beeldende therapie

“Door het te schilderen, kon ik voelen wat ik had meegemaakt. Ik kon het een plek geven en er meer afstand van nemen.” Marianne, 33 jaar (getraumatiseerd)

Danstherapie

“Danstherapie confronteert mij met mijn lichaam dat er niet mag zijn van mijzelf. Door mijn gevoelens om te zetten in dans en beweging leerde ik om ruimte in te nemen en mijzelf te laten horen en zien.” Dianne, 16 jaar (seksueel misbruik)

Dramatherapie

“Binnen de rol kon ik nieuwe dingen van mijzelf ontdekken. Ik kon kanten van mezelf laten zien die ik nooit eerder had durven tonen en leerde mijn grenzen kennen en aangeven. Nu snap ik wat bedoeld wordt met ‘je veilig genoeg voelen om te experimenteren’.” Tjitske, 57 jaar (stressklachten)

Muziektherapie

“Zonder te hoeven praten, kon ik toch communiceren en mezelf uiten. Uiten is voor mij erg moeilijk, maar door de muziek lukt het me goed en dat lucht op.” Kamal, 21 jaar (onzeker)

Psychomotorische kindertherapie

“Ik snap mezelf nu beter en wordt minder snel boos en daarom heb ik nu vriendjes.” Jesse, 9 jaar (agressieregulatieproblemen)

Psychomotorische therapie

“Door te boksen tegen een bokszak, leerde ik welke lichaamssignalen te maken hebben met opkomende spanning en woede. Ik heb zo geleerd hoe ik een woedeaanval kan voorkomen en mijn boosheid op een gezonde manier kan uiten.” Henk, 31 jaar (agressieprobleem)

Speltherapie

“Speltherapie liet zien wat er daadwerkelijk speelde bij onze zoon. Hierdoor begrijpen we ons kind nu veel beter en kunnen we hem bieden wat hij nodig heeft. Onze zoon heeft geen buikpijn meer, trekt zich niet meer terug en kan weer onbevangen genieten.” Ouder, 37 jaar (zoon met somberheidsklachten)

Welkom op de website over vaktherapie

Vaktherapie is een vorm van therapie die u als cliënt vooral laat doen en ervaren. Hiervoor zet de behandelaar bepaalde werkvormen, materialen en technieken in. Door te doen en ervaren komt de (onderliggende) problematiek naar voren. Het handelen en het doen zorgen voor ervaringen die een positief effect hebben op deze problematiek. De ervaringen die u als cliënt opdoet in vaktherapie, geven nieuwe vaardigheden en inzichten. Deze kunt u praktisch toepassen in het dagelijks leven. Het kan hierbij gaan om vaardigheden op lichamelijk, emotioneel, sociaal of cognitief gebied. 

Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische kindertherapie, psychomotorische therapie en speltherapie. 
 

Voor wie is vaktherapie bedoeld?

Vaktherapie is een behandelvorm voor mensen met psychosociale problematiek of een psychiatrische stoornis. Voorbeelden hiervan zijn​

 • Angstklachten
 • Autisme
 • Chronische vermoeidheid
 • Dementie
 • Depressie
 • Gedragsproblemen
 • Negatief zelfbeeld
 • Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
 • Persoonlijkheidsstoornis
 • Trauma
 • Verliesverwerking
 • Verslaving

Kijk verder op onze website om te zien of vaktherapie iets voor u kan betekenen.

​​Vaktherapeuten bieden niet alleen individuele behandeling, maar ook behandeling aan groepen, echtparen en gezinnen. Vaktherapie kan ook een onderdeel zijn van een multidisciplinaire behandeling.
 

Waar zijn vaktherapeuten werkzaam?

Vaktherapeuten werken in een eigen praktijk en binnen instellingen in de somatische en geestelijke gezondheidszorg, de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, justitiële instellingen, speciaal onderwijs, vluchtelingenzorg en welzijnsinstellingen.

Zelfstandige vaktherapeauten kunt u vinden via de zoekfunctie 'Vaktherapeuten bij u in de buurt zoeken'. 
 

Zeker van kwaliteit

De zeven beroepsverenigingen voor de verschillende vaktherapeutische beroepen werken samen in de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB). FVB-vaktherapeuten handelen vanuit een gezamenlijke beroepscode en hebben minimaal een erkende hbo-opleiding afgerond. De FVB kent een eigen beroepsregister. Geregistreerde vaktherapeuten hebben een supervisietraject afgerond en beschikken over voldoende werkervaring. Een overzicht van alle geregistreerde vaktherapeuten is te vinden op de website van het Register Vaktherapie

Vaktherapeutenbij u in de buurt

Vaktherapeuten staan voor kwaliteit

De zeven beroepsverenigingen werken samen in de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB). Meer over FVB >