Wat is vaktherapie?
  1. Home

Genderproblematiek

Wat is genderproblematiek?

Bij genderproblematiek heb je het gevoel dat je in het verkeerde lichaam geboren bent. Je bent bijvoorbeeld lichamelijk een man, maar je voelt je vrouw, of andersom. Genderproblematiek kan zich al op jonge leeftijd uiten, maar kan zich ook later ontwikkelen, bijvoorbeeld in de puberteit. Sommige mensen met genderproblematiek hebben de behoefte om van geslacht te veranderen, maar dit is niet altijd het geval.

 

Gevolgen in het dagelijks leven

Als je genderproblematiek hebt, dan heb je grote onvrede met jouw lichaam. Jouw gevoel van eigenwaarde kan hierdoor sterk verminderen. Het zijn van ‘man’ of ‘vrouw’ hangt in onze cultuur sterk samen met onze identiteit. Daardoor kun je er last van hebben dat onze maatschappij sterk is gericht op een tweedeling tussen de geslachten. Van een man worden andere dingen verwacht dan van een vrouw, bijvoorbeeld in kleding, gedrag of interesses. Je kunt het gevoel hebben dat je steeds moet kiezen of een leven moet leiden waarin jij je niet gelukkig voelt. Hierover spreken is niet altijd makkelijk. Dit kan leiden tot gevoelens van verwarring, somberheid of eenzaamheid.

 

Vaktherapie bij genderproblematiek

In vaktherapie staat niet het praten centraal, maar het ervaren en handelen. De vaktherapeut zal zich vooral richten op jouw gevoel van eigenwaarde en identiteit. Door middel van gerichte opdrachten en werkvormen helpt de vaktherapeut je te onderzoeken wat van binnenuit bij jou hoort en wat je van buitenaf wordt opgelegd. Daarbij spelen ook jouw eigen normen en waarden een rol. Door middel van bijvoorbeeld beeldende werkstukken of rollenspellen kun je leren om op een niet-veroordelende manier en met mildheid naar jezelf te kijken of uitdrukking te geven aan het verschil tussen de realiteit en jouw wens. Door middel van psychomotorische therapie of danstherapie raak je meer vertrouwd met jouw eigen lichaam, leer je spanningen en andere lichaamssignalen te herkennen en hiernaar te luisteren en te handelen. Door middel van het luisteren naar of maken van muziek of liedteksten kun je weer op een andere manier uiting geven aan gevoelens die gerelateerd zijn aan de genderproblematiek. Door deze werkvormen kan jouw zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde groeien en de somberheid verminderen.

 

Behandeltraject en werkwijze

Omdat de aard en ernst van genderproblematiek erg kunnen verschillen, is er geen algemene richtlijn voor een behandeltraject te geven. Dit kan in overleg met de therapeut worden vastgesteld.

 

Meer informatie

Herken jij jezelf of jouw kind in bovenstaand verhaal? Kan vaktherapie iets voor je betekenen? Zoek hier een vaktherapeut in jouw buurt. Wil je weten of jouw zorgverzekering vaktherapie vergoedt, kijk dan hier.

Bijkijk ook eens de website van het Transgender Netwerk Nederland: https://www.transgenderinfo.nl/

Praktische informatie

Wil je meer weten over vaktherapie?
Lees meer

Vaktherapie en jouw ziektekostenverzekering

Lees meer