Wat is vaktherapie?
  1. Home

Hypochondrie

Wat is hypochondrie?

Hypochondrie (of ziektevrees) is een angststoornis. Als je hypochondrie hebt, denk je steeds dat je ernstig ziek bent. Er zijn hier geen medische aanwijzingen voor te vinden. Je bent erg gericht op signalen van jouw lichaam en denkt bij gewone lichamelijke verschijnselen dat ze tekenen zijn van een ernstige ziekte. Ook als een arts een ziekte uitsluit, stelt dat jou niet gerust.
 

Gevolgen in het dagelijks functioneren

Hypochondrie kan zulke ernstige vormen aannemen dat je wordt belemmerd in jouw dagelijkse bezigheden zoals school of werk. Iedere kleine klacht kan de angst voeden dat je een ernstige ziekte hebt. Deze angst kan je totaal in beslag nemen en kan het dagelijks functioneren gaan overheersen. Het kan zelfs de oorzaak zijn van andere lichamelijke klachten zoals duizeligheid, hartkloppingen of benauwdheid.
 

Vaktherapie bij hypochondrie

In vaktherapie staat niet het praten centraal, maar het ervaren en handelen. Door middel van gerichte oefeningen en werkvormen zal de vaktherapeut je helpen om de angst op een gecontroleerde manier te onderzoeken. Op welke momenten heb je het meeste last van jouw angst? Wat ervaar je als je je angstig voelt? Hoeveel vertrouwen heb je in jouw lichaam? De lichamelijke reacties en gedachten die bij de angst horen worden verkend. Je leert te herkennen welke processen de angst verergeren en welke alternatieven er zijn. Dat kun je al doende ervaren. Je krijgt de kans om nieuwe reacties op je angst te ontwikkelen en te ervaren welk resultaat dit heeft.

De vaktherapeut zal je uitdagen om de vertrouwde en veilige patronen los te laten en te experimenteren met nieuw gedrag. In de vorm van werkstukken, muziekstukken of (rollen)speloefeningen kun je de angst, emoties en gedachten vormgeven en op die manier beter onderzoeken en verwerken. Je kunt ontdekken dat je flexibeler wordt en het vertrouwen in jezelf en jouw lichaam groeit.
 

Behandeltraject en werkwijze

Vaktherapie bij hypochondrie kan zowel in individueel als in groepsvorm worden aangeboden. De keuze voor welke vorm is afhankelijk van de draagkracht van de cliënt en de behandelsetting. Het duurt gemiddeld 12 tot 30 sessies. Dit zijn doorgaans wekelijkse sessies van 60 tot 75 minuten. Vaktherapie bij hypochondrie wordt vaak gecombineerd met andere therapieën zoals cognitieve gedragstherapie. 
 

Meer informatie

Herken je jezelf of jouw kind in het bovenstaand verhaal? Kan vaktherapie iets voor je betekenen? Zoek hier een vaktherapeut in jouw buurt. Wil je weten of jouw zorgverzekering vaktherapie vergoedt, kijk dan hier.

Bekijk ook eens het YouTube filmpje over hypochondrie. 

Praktische informatie

Wil je meer weten over vaktherapie?
Lees meer

Vaktherapie en jouw ziektekostenverzekering

Lees meer